BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS

Jumaat, 3 Disember 2010

"Suratan atau Kebetulan"

Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan
Aku dan dia masih lagi disini..masih lagi seorang kawan,
mungkin sahabat..dan teman..
semalam dia tanya,bile boleh jumpe aku..nak bagi kad jemputan kawen..dia kata,dia nak aku jadi orang pertama yang terima kad tu..
aku bangga gak la..coz aku akan jadi orang yang pertama terima kad jemputan itu..
"kenapa?" - "bcoz u'r alaways by my side"..so ini tanda penghargaan dia pada aku..(senyum bangga jap..hehe)
-flash back-
mase aku form 3 dia form 5..aku kenal dia sebab kawan dia..kami rapat lepas tu utk beberapa ketika je,pastu hubungan kami terputus ditengah jalan..hukhuk sedih..dia minta 'break',alasan 'nak study'..aku pun 'OK' je tanpa bertanye kenapa,sebab bile dah balik umah baru fikir alasan dia tak leh diterima.aku kompius la..slame ni aku ganggu dia study ke?setahu aku kami tak penah hang out mcm org yg da bekerja becinte..paling kuatpun begayut tepon.tupun terkawal.(yela budak skolah mak marah gayut tepon lelame,walaupun bkn kite yg buat call)so,crite kami habis disitu saja.dia da abis SPM so da takde kat skolah tu lagi dah.aku pun da lost contact.
dia dah keje after skolah tu,bile aku abis skolah..aku cari dia.JUMPE balik la.aku dapat nombor dia.kami kawan balik tapi bukan mcm dulu.kami bz ngan hidup memasing2..ntah mcmane,lost balik.dia tukar nombor dan aku further study.mase ni aku dah ade bf.so aku tak fikir sgt pasal dia.tapi aku tak penah lupe dia.agak lame kami lost pastu JUMPE balik..time ni dia da keje tpt lain jauh dr kaw. taman ni.aku pulak study lg mase tu.dia ade gak tolong hantar aku gi kampus.byk kali gak.time ni aku da single,tp dia aku tak pasti.aku hint gak ngan soalan2 psiko,dia respon psiko aku blk.ntah mcmane kami lost lagi..!
dipendekkan crite..
tup..tup..aku dgr dia da tunang..dia tak bgtau aku pun.padahal dia contact aku lagi..selalu gak..
aku pun frust..(sedih gak la tp aku taknak dia tau)bawak diri..cari keje jauh skit.cari environment baru.alhamdulillah..aku ditemukan dgn seseorang.langsung akupun bertunang.
tak sangka..malam aku bertunang..dia dah putus tunang pulak.aku tak tau.dah lame tu baru aku tau.kami tetap kawan mcm biase.dia share masalah dia aku pun share masalah aku.
sekarang aku dah kawen..tapi kami masih baik..masih kawan.dia still single n mencari calon..:)
selang beberapa tahun,aku dan suami tak panjang jodoh.dia tau aku 'sakit' tapi dia tak leh buat pape cume bole sabarkan je..alih-alih skang ni..dia dah jadi tunangan orang.dia nampak hepi.even dia takleh lupekan ex dia dulu but he tried..akhir tahun ni dia akan kawen..aku pulak hujung tahun ni dah pakai title 'single mom'..hurmm...
kesimpulannye..jodoh pertemuan kami cuma utk jd seorang sahabat dan teman bukan kekasih..
terima kasih awak kerana mengisi diari hidup saya dgn indah.terima kasih kerana selalu ada disitu.semoga awak bahagia dgn kehidupan baru yg akan tiba.
akan aku selalu doakan kalian utuh bersama sampai bile2..peliharala imanmu..insyaALLAH..segalanya akan baik saja.amin.

0 ulasan: